Zijn wetenschappers het altijd met elkaar eens?

29 december 2020 0 Door Franka

Wetenschap is zo ongeveer de gouden standaard, maar betekent dat ook dat wetenschappers het altijd met elkaar eens zijn?
Dat is een interessante vraag. Ik vermoed van niet. Als wetenschappers het altijd eens zijn, hoe groot is dan de kans dat er nieuwe dingen worden ontdekt? Veel onderzoek wordt gedaan, omdat nog niet alles in beeld in gebracht. Anders gezegd, er valt meer te ontdekken en te omschrijven dan in een enkel onderzoek kan worden onderzocht en beschreven. Twijfel is juist reden voor extra onderzoek. Hoe zit het dan met verschillende inzichten rond Corona, immuniteit, geneesmiddelen en vaccinaties? Ook daarover zijn niet alle wetenschappelijk opgeleide mensen het eens met elkaar.
Bijzonder en ook verontrustend, vind ik dat wetenschappers die vragen stellen bij het beleid of andere mogelijkheden willen onderzoeken (de werking van medicijnen die eigenlijk voor andere ziektebeelden zijn ontwikkeld, als Hydroxochloriquine en Ivermectine) de mond wordt gesnoerd, of zelfs in de hoek van de Corona-ontkenners of van hen die complottheoriën aanhangen.

Hier vind u een link naar een artikel van Nemo Kennislink over het herkennen van wetenschap.

Het is belangrijk dat we wetenschappelijke kennis van desinformatie kunnen scheiden.
Het is ook belangrijk dat we, binnen de wetenschap, open kunnen blijven staan voor inzichten die ons blik verruimen.
Wetenschap is nooit ‘af’, er kunnen altijd nieuwe mogelijkheden worden onderzocht.