We horen de naam van het World Economic Forum (afgekort als WEF) steeds vaker. Niet in de media, wél op social media én in de politiek. En dat is opmerkelijk. Waarom lezen we daar niks over in de gangbare kranten? Hoe komt het dat er niet over het WEF wordt gesproken in talkshows? Is het WEF soms een onbetekenende organisatie? Niet de moeite waard van het vermelden?
World Economic Forum ’s werelds grootste platform
Het World Economic Forum is opgericht door de Klaus Schwab. In 1971 startte deze man met het European Management Forum, dat in 1987 het World Economic Forum werd, aldus de wikipedipagina over Klaus Schwab. Het Forum brengt bedrijven en regeringen samen. Zij hebben een jaarlijks congres in Davos, Zwitserland.
Deze jaarlijkse bijeenkomst wordt exclusief gehouden door het aantal leden tot maximaal 1000 te beperken. Dit zijn de grootste bedrijven in de wereld die deelnemen. Zij betalen jaarlijks een lidmaatschap van $ 39.000,– voor deze eer.
Voor deelname aan de jaarlijkse bijeenkomst betalen zij nog een extra $ 20.000,– Zij die werken voor regeringen, mediabedrijven en sociale organisaties mogen gratis deelnemen. (Bron: vanityfair.com)
Zie de website van het WEF hier.
Zusterorganisaties:
Naast het World Economic Forum zijn er nog twee zusterorgansiaties. Beide ook opgericht door Klaus Schwab.
1. Young Global Leaders Forum
2. Schwabfound
1. Young Global Leaders
Dit tweede forum: the forum for young global leaders heeft als ondertitel ‘Shaping the future’. Gericht op het vormgeven van de toekomst dus. Schwab heeft dit forum in 2004 opgericht. De dochter van Klaus Schwab, Nicole Schwab is de voorzitter van dit forum.
Prins Jaime de Bourbon de Parma
Voor Nederland zit prins Jaime de Bourbon de Parma in de leiding deze organisatie. Hij is de zoon van prinses Irene von Lippe-Biesterveld en prins Carel Hugo van Bourbon-Parma. Deze prins is een volle neef van Koning Willem-Alexander. Voor het The Young Global Leaders forum is hij ‘speciaal vertegenwoordiger klimaahttps://www.younggloballeaders.org/peoplet‘.
Daarnaast is deze prins in dienst van onze Rijksoverheid, sinds april 2021als speciaal gezant klimaat, voor buitenlandse zaken. Daarvoor heeft hij diverse andere functies bekleed voor het ministerie van buitenlandse zaken. Zijn nevenfunctie bij het WEF voor de Young Global Leaders staat niet vermeld op de website van de Rijksoverheid.
Verzorgt deze organisatie opleiding voor jonge talenten?
Nieuwe leden worden verwelkomt in een class. Het jaar 2021 telt 112 nieuwe leden, zo valt op de website te lezen.
‘As a graduated YGL you can register to become a member of the YGL Alumni Community’, staat op de website.
Op het tabblad ‘Community’ is te zoeken wie in welk jaar is ‘awarded‘. Een diploma heeft gekregen?
Totaal heeft het Young Global Leaders forum ruim 1400 leden en alumni’s.
Bekende Young Global Leaders:
En paar bekende namen uit de klas van de Young Global Leaders zijn: Jacinda Ardern, premier van Nieuw Zeeland en Emmanuel Macron, president van Frankrijk. Ook Anderson Cooper, grote naam bij CNN was ooit een young global leader. Net als Mark Zuckerberg.
2. Schwabfoundation for Social Entrepreneurship:
Het WEF heeft ook een andere zusterorganisatie, genaamd Schwabfound. Zie de website van Schwabfound. Deze organisatie helpt opvallende talenten op gebied van sociaal ondernemersschap vooruit te komen.
WEF machtiger dan landen?
De categorie World Economic Forum staat op deze website van Franka de Ridder bij het tabblad politiek boven alle landen. Ik heb de indruk gekregen dat het WEF, als global organisatie zich boven alle landen uittilt.
New World Order:
Decennialang spreken elite van over de wereld over het vormen van een Nieuwe Wereld Orde. Is het WEF een andere naam voor de NWO? Zouden we een dergelijke wereldwijde invloed, die het WEF heeft, accepteren als zij zich openlijk zouden uitspreken over het vormen van een nieuwe wereld orde. Dat zou dan gaan om een wereldorde, waarbij de macht heel erg is gecentraliseerd.
Conclusie:
Er valt nog heel veel te leren over het World Economic Forum. Het is interessant voor een ieder om zich in dit platform te verdiepen, evenals in de zusterorganisaties. De websites bevatten een schat aan informatie.
Het WEF heeft een enorme invloed op werkelijk álle terreinen in de wereld; de grootste bedrijven, non-profit organisaties en regeringen wereldwijd.
Voor zo’n enorme organisatie die het WEF is, voor de enorme hoeveelheid invloedrijke mensen die hierbij betrokken zijn, voor de reikwijdte die het platform heeft en de tot ver in de toekomst strekkende doelstellingen, is het heel opmerkelijk dat er niet over dit platform wordt gesproken in de mediakanalen.
Vragen die we moeten stellen:
Het WEF is een orgaan met heel veel invloed. De leiders zijn niet democratisch gekozen. De deelname van ons land aan deze organisatie is ook niet democratisch gekozen. Welke invloed heeft deelname op onze binnenlandse besluitvorming?
Waarom horen we zo weinig over het WEF? Terwijl het zo’n belangrijke organisatie is?