Wat zei Rutte eerder over groepsimmuniteit?

21 augustus 2021 0 Door Franka

Toespraak van Mark Rutte over groepsimmuniteit (Ja, die uitspraken die hij zich niet kan herinneren.)

Wat zei Rutte eigenlijk over groepsimmuniteit? Hij vertelde een aantal dingen en schetste drie scenario’s.
Het eerste scenario was dat van het opbouwen van een natuurlijke groepsimmuniteit.

Rutte vertelt hier dat het virus gecontroleerd rond zou moeten kunnen gaan. De meeste mensen zullen slechts milde klachten krijgen en zo kan dan een natuurlijke groepsimmuniteit ontstaan. Hiermee wordt dan een immunologisch schild gevormd rond kwetsbare personen.

Gekookte kikker?

We kennen allen, denk ik, de metafoor van de gekookte kikker; het langzaam opvoeren van onaangename omstandigheden, zonder dat we dat in de gaten hebben. Is met betrekking tot de Covid-19 maatregelen sprake van het ‘gekookte-kikker-effect’?
In de afgelopen anderhalf jaar zijn de maatregelen steeds verder opgeschroefd. En sommigen onder ons lijken het ook als normaal te accepteren. Dat is het niet.

Uitzoomen:

Onder normale omstandigheden wordt beleid na een bepaalde tijd geëvalueerd. Wat voldoet, wat voldoet niet, wat kan beter? Waar sturen we bij? Waar eerst nog werd gesproken over het opbouwen van een natuurlijk immuniteit, wordt nu gesproken over (verplichte?) vaccinatie. We zien een enorme drang en groepsdruk. De Jonge heeft het zelfs over het sturen van prikbussen langs middelbare scholen. Het is tijd voor het kabinet om uit te zoomen en de omstandigheden rond het Corona en vaccinaties te evalueren en opnieuw te beoordelen.

Kijk hier de gehele toespraak: TERUGKIJKEN: Toespraak premier Rutte: ‘veel Nederlanders zullen besmet raken met corona’ – YouTube