China, HongKong en verlies van democratie

Update november 2021: Intussen gelden de wetten van de Chinese Communistische Partij in Hongkong. Het Eén land- Twee vormen van beleid geldt niet meer. Op dit moment is China een grote bedreiging voor Taiwan. China ziet Taiwan als een provincie en niet als een zelfstandig land. De moeilijkheid is dat het Westen niet voor Taiwan kan opkomen. Het Westen heeft zijn handelsbelangen gesteld boven soevereiniteit van andere landen. Nederland en de EU hebben getekend voor het Eén land-principe, waarmee autoriteit van China en de CCP boven de andere landen geldt.
Terwijl het Westen nog altijd gebukt gaat onder de Coronapandemie, breidt China zijn macht uit. Het Westen kan geen druk uitoefenen, want het is afhankelijk van de medische hulpmiddelen en medicijnen, waarvan China het grootste marktaandeel bezit. Lees er meer over in het bericht: Nederland op zijn knieën voor China?

Demonstrant in Hongkong:
Nu Hongkong en straks hele wereld onder communistisch bewind van China?

Onlangs is HongKong regelmatig in het nieuws geweest. Waarom? Wat was er aan de hand? Wat ís er aan de hand?
Naar mijn mening zou dit onderwerp bovenaan moeten staan in de nieuwsberichten. Alle dagen! Wat er in HongKong gebeurt komt op mij ernstiger over dan het virus. Vergeet het virus, richt je op HongKong!

Hongkong was ooit een Engelse kolonie. Natuurlijk, niet in vrede bij Engeland betrokken. Hongkong heeft zich echter op een Westerse wijze ontwikkeld. De Hongkongers spreken veelal goed Engels en hebben vaak ook Engelse voornamen. hongkong was eigenlijk de voordeur tot China. Westerse bedrijven vestigde zich in Hongkong en hadden van daaruit toegang tot ‘mainland China’. Hongkong is democratisch, vrij en welvarend.

Op een zeker moment is China toegang geboden tot de World Trade Organization. China is een belangrijk handelspartner geworden van het Westen. Er zijn handels- en prijsafspraken gemaakt. Het Westen had daarbij de verwachting dat mainland China zich zou gaan vormen naar de democratische situatie in Hongkong. Daar konden men zien hoe het kapitalisme bloeide en de verwachting was dat die handelsgedachte uiteindelijk aantrekkelijk zou blijken voor mainland China en de CCP.

Doordat China zich juist nu in tegenovergestelde richting beweegt is zeer verontrustend te noemen. De democratische regering van Hongkong wordt nu gedwongen zich te conformeren aan de communistische wetten van Peking. De Hongkongers vechten voor hun leven, want ze weten; eenmaal onder communistische bewind en er is geen weg terug.

Deze ontwikkelingen zouden niet alleen onrust moeten geven in Hongkong, maar in de hele wereld. Het laat namelijk zien dat de CCP de afspraken aan zijn laars lapt. Hoe betrouwbaar is China dan in de afspraken over de infrastructuur? Hoe betrouwbaar is China met de handelsafspraken?
Kijk ook mijn pagina China en de Belt and road-infrastuctuur.

Trump probeert China ‘nog ’terug in zijn mand’ te duwen.