Yuval Noah Harari en Mark Rutte over overleven in de 21e eeuw

Yuval Noah Harari is een Israëlische historicus, wetenschapper en futuroloog. Zie voor zijn bio hier. Hij houdt een presentatie over de bedreigingen in de 21e eeuw. Kunnen we deze overleven? Aansluitend verzorgt Mark Rutte een korte presentatie.

Drie bedreigingen voor menselijk voortbestaan

Er zijn drie bedreigingen voor het voortbestaan voor de mens in de 21e eeuw volgens Yuval Noah Harari.

  • 1. Nucleaire oorlog
  • 2. Ecologische ineenstorting
  • 3. Technologische verstoring

Bij de eerste twee hebben de meeste mensen wel een beeld, zegt Harari. De derde bedreiging is anders. Hij geeft een paar voorbeelden in deze presentatie over hoe algoritmes ons leven zal gaan beïnvloeden.

Nieuwe anorganische levensvormen

Harari vertelt ook hoe we met technologie nieuwe levensvormen kunnen creëren. Na vier miljard jaar van evolutie van organische levensvormen, gaan we nu een tijdperk in van niet-organisch leven. Dit wordt gevormd door intelligent ontwerp. Regeringen, bedrijven en legers kunnen de technologie gebruiken om de vaardigheden te versterken die ze kunnen gebruiken. De nadruk zal kunnen komen te liggen bij intelligentie en discipline. Maar tegelijk kunnen andere menselijke vaardigheden genegeerd worden, als spiritualiteit en compassie. Het zou kunnen leiden tot een type mensras dat heel intelligent en gedisciplineerd is, maar die de menselijke, compassievolle kwaliteiten hebben.

Geen profetie

Het is geen profetie, zegt Harari, het zijn mogelijkheden. In de 20e eeuw werden industrieële ontwikkelingen gebruikt om verschillende samenlevingsvormen te bouwen: bestuurlijk fascistische dictaturen, communistische regimes of liberale democratieën. Dat kan ook in de 21e eeuw. AI (kunstmatige intelligentie) en bio-technologie zullen zonder enige twijfel de wereld veranderen. Als het je angst aanjaagt waar dit naartoe gaat, dan kunnen we dat nog tegenhouden. Dat vraagt wereldwijde samenwerking.

The good guys

Alle drie de existentiële bedreigingen zijn problemen die de hele wereld aaangaan en vragen om een wereldwijde aanpak. Geen enkel land kan dat op zichzelf voorkomen. Geen enkel land zal zeggen dat ze moordende robots willen of genetisch gemanipuleerde baby’s. We zijn de ‘good guys’. Maar we kunnen er niet op vertrouwen dat onze rivalen het niet doen. Daarom moeten wij het als eerste doen.

Nationalisme en globalisme

Sommige landen preferen natiolisme boven globalisme, maar dat is een gevaarlijke vergissing, volgens Harari. Er is geen tegenstrijdigheid in nationalisme en globalisme. Nationalisme gaat niet over het haten van buitenlanders. Nationalisme gaat over het houden van je medelandgenoten. In de 21e eeuw moeten nationalisten daarnaast óók globalisten zijn. Globalisme gaat niet over het optuigen van een globale regering, het uitbannen van alle nationale tradities of het opengooien van alle grenzen voor ongelimiteerde immigratie. Globalisme gaat over het toegewijd zijn aan bepaalde wereldwijde afspraken. Afspraken die niet ingaan tegen de uniciteit van de verschillende naties. Maar die de realties tussen landen reguleren.

Wereldcup voor voetbal

Je zou het kunnen zien als een wereldkampioenschap. Mensen steunen hun eigen land, maar er is tegelijkertijd een harmonie tussen de landen onderling. Je kunt alleen samenspelen als er overeenstemming is over de regels waarmee je speelt. Als je van de wereldcup houdt, ben je al een globalist, volgens Harari.
Hopelijk kunnen landen ook afspraken maken over het voorkomen van de drie genoemde bedreigingen.

Vrede en oorlog

Volgens Harari is vrede niet meer de afwezigheid van oorlog. De meeste landen hebben zo lang geen oorlog ervaren, dat men niet meer weet wat oorlog is. We leven in het meest vredevolle tijdperk van de menselijke geschiedenis. Landen vechten elkaar niet meer de pan uit, zei Harari in januari 2020.

Presentatie uit 2018