Gain-of-Function (kort GOF) is het onderzoek naar virussen. Doel van dit onderzoek is om te kijken wat nodig is om bepaalde virussen in effectiviteit te laten toenemen. Dat kan zijn in transmissie of in virulentie.
Wat is de reden dat dergelijke onderzoeken worden uitgevoerd? Is dat niet gevaarlijk? Stel dat een dergelijk virus uit een laboratorium ontsnapt? Dit type onderzoeken zijn bedoeld om de ontwikkeling van de virussen op voor te zijn. In het geval een virus dan in functie toeneemt, kan men er sneller op inspringen met bijvoorbeeld vaccinatie.
(Meer over gain-of-function onderzoek gefinancieerd door Fauci’s NIH, lees hier.)
Nederlands onderzoek
Gain-of-Function onderzoek wordt veel gedaan. Er zijn over de hele wereld diverse laboratoria. Zo ook het laboratorium in Wuhan. Het is nog altijd niet uitgesloten dat het Coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt uit dat laboratorium is ontstaan.
Maar ook in Nederland wordt GOF-onderzoek gedaan. Een belangrijk onderzoek vond plaats in 2011. Dat was het onderzoek van Ron Fouchier en zijn team naar het gevaarlijke vogelgriep virus H5N1.
Veiligheid
De veiligheid van de laboratoria waar dit soort gevaarlijke onderzoeken worden gedaan, is belangrijk. Deze worden opgedeeld in verschillende categorieën. Daarbij biosafety-level 4 veiliger is dan biosafetylevel 3.
Biosafety-level 4 zijn de laboratoria waarbij, zoals we gezien hebben op foto’s, de onderzoekers zijn ingepakt in een soort ruimtepakken. Deze pakken hebben een soort overdruk, waardoor er geen lucht van buiten naar binnen kan komen.
Het laboratorium in Nederland heeft officieel het biosafety-level 3, maar functioneert als een biosafety-level 4, legt Fouchier uit. Hoewel de wetenschappers niet in pakken lopen, pakken zij de onderzoeksopstelling in. Zij zorgen voor een luchtdrukverschil tussen de ruimte waarin de wetenschappers lopen en daarin de ingebouwde ruimte voor de proefopstelling. Ook hier kan de lucht uit de onderzoeksosptelling dus niet naar de andere ruimte stromen.
Dual-use
In sommige van de video’s wordt gesproken over Dual Use. Dit betekent letterlijk ’tweeledig gebruik’, het gebruik voor twee verschillende doeleinden. In de politiek, export en diplomatie verwijst Dual-use naar producten of technologiën die zowel voor vreedzame doeleinden gebruikt wordt, als voor militaire doeleinden. Dit laatste zou dan kunnen betekenen voor het gebruik in biologische wapens, zoals is gebeurd met Antrax.
Het is niet voor niets dat Ameriaanse soldaten ingeënt worden tegen Antrax. Dan zijn ze beschermd in het geval ze worden blootgesteld aan een aanval met Antrax.
Ron Fouchier geeft uitleg
Ron Fouchier is de man die het onderzoek in Nederland heeft geleid. Lees het interessante interview met Fouchier in het AD via deze link. Het is direct ook zijn meest controversiële onderzoek, vanwege de wereldwijde discussie die het opriep. Deze discussie ontstond toen was gelukt om het vogelgriepvirus van zoogdier op zoogdier overdraagbaar te maken. Men stelde de vraag of het ethisch zou zijn om de resultaten van het onderzoek te publiceren. Zou er geen misbruik van gemaakt kunnen worden?
Ook journalisten sprongen er bovenop en stelden zich een dag van de verdoemenis voor wanneer dit gevaarlijke virus zou ontsnappen. Zie ook Fauci’s Gain of Function onderzoek.
In de video hieronder [17:30] vertelt dhr, Osterholm van de NSABB (National Science Advisory Board for Biosecurity) een opmerkelijk feit. In 1977 is het H1N1 uit een lab ontsnapt. Daar is geen twijfel over mogelijk.
Robbert Dijkgraaf en Gain of Function onderzoek
In onderstaande video zien we Robbert Dijkgraaf, onze nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Eerder was hij voorzitter van het KNAW, het Koninklijk Nederlandse Academie voor de Wetenschap. Dat instituut was verbonden met het gain-of-function onderzoek van Ron Fouchier.
Was Robbert Dijkgraaf ook betrokken bij het onderzoek? Dat weten we niet zeker. Deze video geeft die indruk, maar mogelijk was Dijkgraaf hier vanuit zijn functie om uitleg te geven. Misschien viel hij in voor Ron Fouchier, die mogelijk verhinderd was. We weten het niet. We zouden het misschien wel willen weten.
Risico’s en voordelen van Gain-of-Function
In 2015 vond wederom een bijeenkomst plaats rond het gain-of-function onderzoek. Het is Marc Lipsitch van Harvard die opnieuw de ethische discussie rond dergelijke onderzoeken aan de kaak wil stellen.
Nadat Fouchier het van mens tot mens overdraagbare virus had ontwikkeld is er een pauze ind e financiering ontstaan. De onderzoeken zijn tijdelijk stopgezet. Lipsitch vertelt bij [17:00] dat SARS en MERS, de twee Coronavirussen weer van de financieringspauze waren verwijderd. Met andere woorden, daar werd opnieuw onderzoek naar gedaan.
De bijeenkomst hieronder vond plaats in januari 2015.
Lipsitch wil graag meer onderzoek naar het ontstaan van het virus dat de Coronapandemie veroorzaakte. Volgens hem is het niet uit te sluiten dat het uit het biolab in Wuhan is ontsnapt. Hij heeft daarover een brief geschreven met een aantal andere wetenschappers. Lees verder. Zie een interview met Marc Lipsitch hier.
Outbreakweek
Bij [47:38] stelt iemand een vraag over het onderzoek van Fouchier