Hoe China het Westen onder druk zet middels marktaandeel in medisch materiaal

22 november 2021 0 Door Franka

Wat weten we van China? De meesten van ons niet zo veel. We realiseren ons ook niet dat China veel macht heeft. Sommigen van ons zien China nog vooral als een land waar goedkoop geproduceerd kan worden.|
Maar wat als Nederland de productie van essentiële middelen uit handen geven? Maakt Nederland zich dan niet afhankelijk? Welke macht geven we dan aan een ander land?

China monopolie-positie voor medicijnen en medisch materiaal:

De Wereldhandelsorganisatie (World Trade Organization-WTO) heeft China toegelaten om handelsafspraken mee te maken. Zo heeft China een belangrijk aandeel gekregen in de productie van medicijnen en medische hulpmiddelen. Tot wel 90 % van de totale markt. Dat betekent dat het Westen afhankelijk is van China. Het betekent dat het Westen China macht heeft gegeven. Dit wordt zeker zichtbaar in tijden van een pandemie. Als China geen medische hulpmiddelen of medicijnen levert aan een bepaald land, dan heeft dat land een groot probleem.
Het is niet voor niks dat Trump besloot een deel van deze markt terug te halen naar de VS. Hij wilde niet afhankelijk zijn van China. Een afhankelijk land kan chantabel zijn.

De werkwijze van China om hun macht te vergroten:

En laat dat nou precies de wijze zijn waarop de Communistische Partij van China werkt. Zij maken landen afhankelijk van hen om zo hun macht uit te breiden. China infiltreert, misleidt en domineert. Op deze website van Franka de Ridder zijn daar heel wat video’s over te vinden. Westerse landen hebben China toegang gegeven tot de Wereld Handels Organisatie, maar China speelt het spel volgens hún regels. Dat is een grote zorg voor Westerse landen en met name Nederland. Nederland heeft een groot economisch belang bij handel met China.

Investeringen van Nederland in China en omgekeerd:

Dit is een grafiek uit de brochure van de overheid (Nederland-China: een nieuwe balans) die in de video van ‘China in Focus’ wordt genoemd.|
Hier is te zien dat Nederland heel veel jaren veel geld heeft geïnvesteerd in China. Sinds 2016 zijn de rollen omgedraaid. China investeert meer in Nederland, dan omgekeerd. Dat maakt de positie van Nederland minder sterk.
De afhankelijkheid heeft ook te maken met het ‘Belt and Road-initiative’ van China; een infrastructuur over land en zee, een nieuwe handelsroute. China heeft een rechtstreekse treinverbinding met Nederland. Nederland is voor China de poort naar Europa. In de video hieronder van NTD, is er meer over te leren. Een deel van de onderwerpen in de video wordt eronder verder besproken.

Hoe zat het met die mondkapjes?

In maart 2020 had Nederland, (via Sywert van Lienden? Gaat het om dezelfde partij?), honderduizenden mondkapjes besteld. Deze voldeden niet aan de kwaliteitsnormen. Ze waren niet veilig en werden niet gebruikt.
Hieronder een bericht van het ministerie van VWS uit bovenstaande video van NTD-nieuws waarin staat dat de mondkapjes werden afgekeurd.

Kabinet teruggefloten over negatieve beeldvorming?

In de video van NTD-news (China in Focus) wordt zelfs gesteld dat de producent, voorafgaand aan de levering, Nederland zou hebben geïnformeerd over het feit dat zij niet de juiste soort mondkapjes hadden besteld. De geleverde mondkapjes zouden voor andere doeleinden zijn gefabriceerd en niet geschikt voor medisch gebruik.
Dit werd gesteld in een reactie van het ministerie van buitenlandse zaken van China. Een reactie van de Nederlandse regering daarop bleef uit.

Telefoongesprek Chinese premier en minister-president Rutte:

Vervolgens heeft er een telefoongesprek plaatsgevonden tussen de premier van China, dhr. Li Keqiang en minister president Mark Rutte. De video van NTD suggereert dat Mark Rutte wordt aangespoord om de beeldvorming recht te zetten. Hoewel dit uit onderstaand bericht niet direct blijkt is het wel een veel toegepaste praktijk van China. In genoemd bericht van de ambassadeur wordt wel een opmerking gemaakt over het belang van vrije handel en de verdere ontwikkeling van bilaterale verhoudingen. Dat kan natuurlijk veel betekenen. De tweet van Mark Rutte die op dit telefoongesprek volgt, doet op zijn minst de wenkbrauwen fronsen.

Rutte door het stof voor China?

In onderstaande tweet zegt Mark Rutte dat hij een goed gesprek had met de PM van China. Vervolgens bedankt Mark Rutte China voor zijn solidariteit en de ondersteuning die China geeft middels het leveren van hoge kwaliteit medisch materiaal.
Hoezo hoge kwaliteit? De levering was toch afgekeurd? Dit verdient uitleg. Kan iemand Mark Rutte vragen hier uitleg over te geven?

Publicatie in China:

Levering medische hulpmiddelen als pressiemiddel?

Voorafgaand aan de Coronacrisis heeft Nederland een grote partij medische hulpmiddelen terugverkocht aan China. Zij zouden tekort hebben. Dat is opmerkelijk voor een land dat 90% van het marktaandeel heeft. Bovendien heeft China niet alleen medische hulpmiddelen teruggehaald uit Nederland, zij hebben dit ook gedaan uit onder andere Engeland en Canada.
Tegen de tijd dat het Coronavirus in deze landen was geïmporteerd zaten zij met onvoldoende medisch materiaal. China wist dit. Kan de dreiging van China om geen medisch materiaal te leveren, reden zijn geweest om China met rust te laten waar het gaat om zijn verantwoordelijkheid voor het verspreiden van het virus?
Het lijkt mij dat Nederland behoorlijk in de tang zit en niet in staat is een vuist te maken tegen China.

Bericht in Chinese Staatscourant:

Er zijn meer berichten verschenen waarin China dreigt met het inhouden van medische hulpmiddelen. Het is goed om te bedenken welke macht China hier inderdaad mee heeft gekregen. Welke machtsmiddelen heeft China nog meer?
In hoeverre danst Nederland naar de pijpen van China? Dat moet onderzocht worden.


Hieronder een aantal links naar aanverwante artikelen: