Artificial Intelligence

“Artificial Intelligence is software that writes itself.” Een toespraak van Jay Tuck.
Machines verzamelen heel veel informatie en delen dat met elkaar in een split van een seconde.
Computers zijn beter dan wij op sommige terreinen. Denk aan het terrein van de geneeskunde. Robots kunnen tegenwoordig beter tumoren detecteren, dan radiologen dat kunnen.

Maar vergis je niet; ook al kijkt een robot je lief aan, met mooie ogen en een zacht huidje. Het blijven computers en ze zijn ijskoud van binnen. Er stroomt geen warm bloed doorheen. Les verder onder de video.

Eén man, één camara?

Hij vertelt over de kracht van computers. Er zijn tegenwoordig surveilance camera’s. En wij denken dat er één camera is daarboven en wij hieronder. We denken dat het één op één is. Dat is omdat we dom zijn, zegt deze man. Dat is hoe wij het kunnen bevatten; één camera en één persoon.
Hij laat bij [5:50] een fragment zien van een vliegtuig met een camera dat heel hoog vliegt en zo 30 vierkante kilometer in beeld kan brengen. Het verbruikt een miljoen terrabite per dag, omdat het zoveel data verzamelt.
En daarachter zit een brein, zegt hij, ofwel een cognitieve intelligentie. En dat brein is in staat om iedereen daar beneden te analyseren. Op hetzelfde moment, in realtime, kunnen ze zien waar iedereen heengaat.

We kunnen het begrijpen als het om één persoon gaat, maar niet als het om alle 100.000 mensen in een stad gaat. Plus alle voertuigen.

Gezichtsherkenning:

En dan is er nog ‘facial recognition’; gezichtsherkenning. Je denkt misschien dat Facial recognition vanaf de voorkant is. Maar het kan ook vanaf boven, vanwaar de drones zijn. Ze kijken naar he hoofd, naar je orden en hoe je loopt. Dat is moderne gezichtsherkenning.

Dus als een mens denken we aan één camera, als in één persoon. Eén beeld met alle mensen, alle voertuigen, alle details, voor altijd! Ze slaan het op, zodat ze ook weten waar iemand twee weken geleden was, waar hij twee maanden geleden was. Welke winkels hij heeft bezocht, wat zijn hele gedrag is. Dat is deel van de hele analyse.

‘Tennisballen’ als sensorenpakketjes

Dit soort pakketjes kunnen overal gedropt worden. Ze nemen op met camera’s, ze nemen op met microfoons, ze registeren bewegingen, ze kunnen chemische veranderingen meten. Het bijzondere is niet dat ze dit allemaal kunnen, dat ze dit naar satelieten sturen. Dat is allemaal niet zo speciaal. Het bijzondere is dat achter dit systeem bevindt zich een fusionsoftware (samengestelde software). En deze kan alle gegevens met elkaar in verband brengen.

Artificial Intelligence en big data:

Artificial intelligence werkt alleen als je heel veel data hebt. Maar big data is alleen interessant als je artificial intelligence hebt. Mensen zijn niet meer in staat zoveel data te analyseren. En het is niet verrassend dat het bedrijf dat over d emeeste data beschikt, ook de machtigste in de wereld is; Google. En zij gaan de hele wereld rond en kopen overal artificial intelligence.

DARPA:

DARPA staat voor: Defence Advance Research Projects Agency. Deze man laat vervolgens een video zien van een robot, die er vriendelijk uitziet. Een video van Lockheed Martin; een van de meest machtige, invloedrijke, wapenbedrijf. Waarom voert dit bedrijf deze projecten uit en niet het Pentagon?
Vervoglens laat hij een soort grote robothond zien, die gebruikt wordt in het leger. Dit zijn geen bloemenkindjes. Dit zijn robots met een functie en een intelligentie die waarschijnlijk voorbij de onze gaat. Het zijn gevaarlijke dingen.

Hij laat een grote drone zien op een foto, vanaf een geheime militaire basis in Mexico. Deze zijn al oud. Al van zeker twintig jaar geleden. Ze zien er eng uit. Daarna laat hij een moderne drone zien. Die heet Pegasus. Het kan 2000 mijl het vijandelijke gebied ingaan en 2000 kilo aan explosieven met zich meedragen. En het wordt aangestuurd door artificial intelligence. Het stijgt uit zichzelf op, voert zijn missie autonoom uit en komt zelfstandig terug. En het landt geheel uit zichzelf op een vliegdekschip. Vraag aan iedere piloot in de wereld wat de moeilijkste landing is en hij zal zeggen op een vliegdekschip. Korte landingsbaan, bewegend, heel moeilijk. Deze denkende drone kan het doen.

Hier zijn de twee sleutels; Pegasus is onzichtbaar. En dan heeft hij het niet over onzichtbaar op de radar, maar onzichtbaar voor het menselijke oog. En je leest dit in geen enkele krant. De reden dat hij onzichtbaar is, is dat hij een LED-onderlaag heeft. Op de bovenkant zijn camera’s. Ze projecteren aan de onderkant een instantbeeld, van wat ze aan de bovenkant filmen. En ze zijn verantwoordelijk voor een deel van de ufo-waarnemingen die worden gedaan bij Nevada.

Commando tot doden:

Commando tot moord moet nog door een mens gedaan worden. Zo staat dat in de wet in de Verenigde Staten. Maar het zit ook in de machine. Het heeft geen mensen nodig. Het kan zelfstandig besluiten of het iemand zal doden. En de experts zeggen dat ze minder fouten en minder onbedoelde slachtoffers maken, dan door de beslissingen die mensen maken.

Het besluit te doden van robots in de lucht, of op de grond of op en in het water, kan allemaal. En in officiële paieren staat dat het doel is om het besluit te doden door de robots gemaakt zal gaan worden.

Vergissingen:

Soms maakt ook artificial intelligence een vergissing.Hij laat een automatisch tank zien, die al in Irak werd gebruikt in 2007. Op een demo raakte dat ding de controle kwijt. Het begon te richten op het publiek. Goddank was er een marinier die het dink tackelde, zoals een footballpeler doet en gooide het op zijn kant. En hij voorkwam daarmee waarschijnlijk een dat een paar honderd mensen gedood werden. Het was in het begin van de ontwikkeling en niet genoeg om het uit de markt te halen.

Niet onderschatten:

Onderschat artificial intelligence niet. Het wordt iedere dag beter. En het zal ons beangstigen. En dit is waar we nu zijn (2017). Laten we naar de toekomst kijken. Niet ver voorruit. Een beetje naar het internet der dingen.

Internet der dingen:

Het internet der dingen is artificial intelligence die wordt uitgesmeerd, niet meer in één apparaat zit. Het is een netwerk, het internet van dingen. Een deel kan zitten in een Smart Watch of een slimme koelkast. En het werkt alleen door het met elkaar in verband te brengen. Als computer meer stroom nodig heeft, dan verbindt het met het ene.
Voor betere programma’s nodig heeft, gaat het ergens anders heen. Als het meer data nodig heeft, weet het dat ook te vinden. Het zet zelfstandig een netwerk op voor wat het nodig heeft. En laat het los als het het niet langer nodig heeft. Dit kan allemaal zonder menselijke interventie. Het zijn een soort intelligente knooppunten overal. Net als druppels kwik, die elkaar aantrekken; ze zullen elkaar vinden. We meoten heel voorzichtig zijn, want overleven is een issue voor artificial intelligence. Het moet blivjen bestaan om te kunnen doen, waarvoor het is geprogrammeerd.

Dus het legt, net als insecten dat doen, zijn eitjes met programmaatjes over de hele wereld. Duizenden en duizenden. Dus ook als we het onschadelijk willen maken, blijft het leven.

Wake-upcall!!

Jay Tuck: Mijn opdracht aan jullie is het wakker maken. Om jullie bewust te maken van het probleem. Julie opdracht is om uit te zoeken hoe we dit gaan stoppen. Voordat het ons doodt.

Een Robotontwikkelaar met angst voor robots:

A robotics researcher afraid of robots, Peter Haas, invites us into his world of understand where the threats of robots and artificial intelligence lie. Before we get to Sci-Fi robot death machines, there’s something right in front of us we need to confront – ourselves.

Ook deze man vertelt over het gevaar van Artificial Intelligence. Het vertrouwen dat mensen in computers hebben in computers en algoritmes verontrust hem. Hij zegt dat er fouten worden gemaakt, waarvan niemand zich kan bedenken dat ze gemaakt worden door algoritmes.

Milgram Experiment:

Deze man haalt het Milgram Experiment aan waarbij mensen in een laboratoriumsetting opdracht krijgen om een ander stroomschokjes toe te dienen, die in sterkte toenemen. Ondanks dat de ‘proefpersonen’ zeggen dat ze pijn hebben of het zelfs uitschreeuwen, moet het experiment doorgaan. De meeste mensen volgen dan zonder veel protest de orders van de autoriteit op. Mensen zijn heel volgzaam en bereid ver te gaan.

Pauzeknop voor AI:

Deze man pleit voor een pas op de plaats waar het AI aangaat. Hoever willen we gaan? De economische prikkels om AI en automatisering te gebruiken om menselijke arbeid te vervangen door AI zijn enorm. Deze gaan ver voorbij de industriële revolutie. Het salaris voor mensen kan niet concureren met de basale kosten die nodig zijn voor elektriciteit. AI’s en robots zullen heel veel mensen gaan vervangen, van koks in fastfoodrestaurants tot radiologen in ziekenhuizen. Op eend ag zal AI de kanker diagnosticeren en een robot zal de operatie uitvoeren. Alleen een gezond sceptisisme zal mensen erbij houden. Ik heb er vertoruwen in dat we mensen erbij kunnen houden en dat we transparante AI kunnen maken, zodat mensen het nog kunnen controleren. Als we samen kunnen werken met AI, kunnen we enkele van onze grootste problemen oplossen. Maar om dat te doen, moeten wij leiden en niet volgen. We moeten ervoor kiezen om minder te zijn als robotten. En we moeten robots maken, die meer op mensen lijken.

Waar we voor moeten waken:

Dat zijn , volgens Haas niet de moordrobots, maar onze eigen luie intelligentie. Het enige waar we bang voor moeten zijn, zijn wijzelf.