Klaus Schwab is de oprichter en voorzitter van het World Economic Forum. Hoe bekend is deze man eigenlijk en welke contacten heeft hij?
Hij vertelt in zijn introductie dat het Forum voorheen een netwerk was. Het was opgezet voor leiders om elkaar te ontmoeten op grote conferenties. Het was niet meer voldoende om elkaar te ontmeoten om conferenties, waardoor hij is gaan inzetten om het vormen van gemeenschappen. Tegenwoordig een platform waar mensen lid van kunnen worden. Ze richtten zich aanvankelijk op mensen in het wetenschappelijke veld. In het publiek zitten ook een aantal tech-pioniers, zo vertelt Klaus Schwab.
Het global gedachtegoed:
Het WEF is de oorsprong van enkele basisconcepten in de wereld, volgens Schwab. Hij maakt zich zorgen dat de wereld niet is ingespeeld op de Vierde Industriële Revolutie. Onder de video wordt de tekst uit de video verder uitgewerkt.
Fourth Industrial Revolution:
Sommigen denken dat de Vierde Industriële Revolutie alleen gaat over de digitale ontwikkeling. Het is veel meer dan dat, zegt Schwab. En het verbaast hem dat zo weinig mensen daarvan op de hoogte zijn. Het gaat namelijk ook over brainresearch en nano-technologie. Hij vertelt opnieuw dat het gaat om een fusie tussen de fysieke, biologische en digitale wereld. Daar gaat het bij de Vierde Industriële Revolutie in essentie om. Het is geen revolutie van producten, het gaat om een revolutie van de systemen. Het gaat niet om het uitbrengen van nieuwe producten, of nieuwe vorm van dienstverlening. Nee, het gaat om het veranderen van bestaande systemen.
Denk aan Uber, of Airbnb, of Shared Economy, het gaat om de vorm. De eerste drie revoluties brachten ons meer producten, maakten dat we efficiënter konden zijn. De vierde industriële revolutie verandert onszelf. het verandert niet wat we doen, het verandert wie we zijn. Wat hij geprobeerd heeft is om niet een boek te schrijven over robots of over deze technologie, maar over wat het voor ons zou betekenen. Voor een groep gewone mensen die niet heel bekend zijn met deze technologie.
Hij wilde laten zien dat deze revolutie zoveel mogelijkheden biedt voor de mensheid. Het biedt een groenere economie. Het geeft meer mogelijkheden om ons potentieel te creëren, volgens Schwab. Denk aan de toegang die we hebben tot kennis.
Risico’s en toekomstperspectief:
Er zijn wel wat risico’s, die we onder controle moeten zien te krijgen. Maar de voordelen overheersen, zegt hij. Als hij wat verder in de toekomst kijkt, stelt hij zich voor dat we op een drempel staan voor de menselijke gemeenschap. Met de hulp van robots en deze technologieën zijn er mooie kansen voor de ontwikkeling van de mens. Een soort renaissance. Om ons meer te kunnen richten op de samenleving. We kunnen meer solidariteit ervaren. Het maakt ons vrij van de traditionele cycli van productie en consumptie.