Een chip in lichaam? Hoe ver is de wetenschap hiermee?

3 december 2021 0 Door Franka

Zou jij een chip in je lichaam willen hebben? Lijkt je dat handig? Een chip waarmee je kunt betalen? Of waar je persoonsgegevens instaan? Voor sommigen van ons lijkt dit allemaal ver weg, futuristisch. En we hoeven het ook niet zo.
Maar hoever is de wetenschap hier eigenlijk mee?
Het zou je nog wel eens kunnen verrassen. De wetenschap is al heel ver. En er zijn zelfs al hele gemeenschappen die gebruik maken van een chip in hun hand. Om praktische doeleinden.

Digitale tatoeages:

Onderstaand artikel kwam ik tegen in een oude ‘Know How’, een tijdschrift voor jongeren. Een beetje als de vroegere ‘Kijk”. Dit is een editie uit 2015. Er wordt gesproken over een tatoeage in je hand, die gevoed wordt door de elektrochemische energie in je lichaam. Deze tatoeage kan ook data uitwisselen via NFC-signalen. Dit staat voor Near Field Communication. Hoe werkt dat? Geen idee. Mogelijk als een soort wifi? Of aangesloten op het 5G-netwerk dat overal wordt uitgerold?

Cyborgdom:

In bovenstaand artikel wordt ook het cyborgdom genoemd. Wat is dat? Een cyborg is een samensmelting tussen mens en machine. Fictie? Dat denk je. En was het maar waar! Er wordt serieus op hoog niveau gesproken over het samensmelten van hoogstaande technologie met ons mensen. Het is Klaus Schwab van het World Economic Forum dat hier een boek over heeft geschreven dat wereldwijd enorm goed is verkocht. Dat boek heet; The fourth Industrial Revolution.
De 4e industriéle revolutie verandert ook óns, zegt Schwab, hoe wij onszelf als mens ervaren. Er komt nog een pagina die hier uitgebreider op ingaat.

Hieronder de uitslag van de peiling, zoals uitgevoerd door bovenstaand artikel. De meerderheid van de mensen ziet een chip in het lichaam nog lang niet zitten.

Praktische of bio-medische doeleinden

Praktische doeleinden zouden kunnen zijn: je ov-chipkaart, je contactgevens, je betaalpas etc. Handig als je die altijd bij je hebt. De keerzijde is natuurlijk de vraag of deze gegevens ook gehackt kunnen worden? Er komen vast criminelen die toegang vinden tot je gegevens.
Bio-medische doeleinden zou kunnen zijn het meten van bloedwaarden, hartslag of andere waarden in je lichaam. De chip zou dan aangesloten kunnen worden op een automatisch afgifte van medicijnen, die aan de chip gekoppeld is.

Nog veel meer te vertellen:

Er is nog veel meer informatie over dit onderwerp dat later gepubliceerd wordt.