Jonge arts in UK tegen verplichte vaccinaties

16 januari 2022 0 Door Franka

De Engelse minister van Volksgezondheid Sajid Javid was op bezoek in Kings College ziekenhuis in Londen en vraagt daar aan de zorgmedewerkers wat zij vinden van de verplichte vaccinatie. Deze regel gaat namelijk in per 1 april in het Verenigd Koninkrijk.
De verpleegkundigen zijn zeer terughoudend met antwoorden en het lijkt of ze zich ongemakkelijk voelen met de vraag.
Dat komt vanuit buiten beeld het antwoord van deze arts, een anesthesist, die zegt dat hij er niet blij mee is.
Hij krijgt de kans om zijn standpunt uit te leggen. Naar wat ik begrijp was dit op live-televisie, waardoor het fragment viral is gegaan. De originele video is van Sky News op 7 januari 2022.

Minister: Wat vinden jullie van de nieuwe regel die vaccinatie verplicht maakt voor NHS personeel?
Verpleegkundigen:……
Arts Steve James: Ik ben er niet blij mee.
Minister: Jjj bent er niet blij mee? Vertel.
Arts: Ik heb Covid gehad, ik heb antilichamen. Ik heb op een Covid ITU (is dat IC) gewerkt, sinds het begin. Ik heb geen vaccinatie gehad. En ik wil ook geen vaccinatie. De vaccins verminderen de overdracht voor slechts acht weken voor Delta, voor omicron is het waarschijnlijk minder. En daarvoor zou ik ontslagen worden als ik geen vaccinatie zou hebben (intussen zijn hoofd schuddend). De wetenschap is niet voldoende overtuigend.
Minister: Dat is jouw kijk erop. (keert zich naar de verpleegkundigen) En hoe kijken jullie ernaar? Wat is jullie kijk?
(Krijgt geen antwoord)
Minister wijst naar Steve James en zegt: ik waardeer je antwoord, (en dan komt er wat onverstaanbaar gemompel_.
Steve James zegt nog dat hij een andere collega heeft met hetzelfde standpunt.
Minster: Ik begrijp het en we zullen dat allemaal moeten meenemen in gezondheid en sociale zorg. Er zal altijd een debat over moeten zijn.

Verplichting heroverwegen?

Arts: Misschien is er een kans dat jullie het nog eens heroverwegen nu met Omicron en het veranderende beeld. Of in ieder geval een nuance voor artsen die al antistoffen hebben, omdat ze zijn blootgesteld aan Covid, die niet gevaccineerd zijn, wel geïnfecteerd waren. Ik had Covid, en misschien is dat wel beter als iemand die niet gevaccineerd is.
Minister: Ja, maar op een zeker moment, zal dat ook zijn afgezwakt.
Arts: Als je mensen wilt beschermen met een booster, zul je mensen iedere maand moeten injecteren. Het is uitgewerkt bij twee maanden. Ja, als het maar twee maanden werkt, dan ben je nog een beetje geschermd bij een maand en als je die bescherming wilt houden, dan moet al het personeel iedere maand geboosterd worden. Wat we niet gaan doen.
Minister: We nemen advies aan van hoe lang en wat…
Arts: Maar dat zal geen praktisch voordeel mee te behalen zijn.
Minister: Wel, we volgen het beste advies dat we kunnen krijgen.
Arts: Dat begrijp ik maar…
Minister: Van de vaccinexperts.

Interview bij Good Morning Britain:

Hier vertelt dr . James dat hij niet tegen vaccinaties is en dat hij goede dingen heeft gezien van vaccinatie. Hij zegt dat hij ook niet tegen chirurgie is, maar dat niet iedereen geopereerd hoeft te worden. Hij heeft Covid gehad, werd niet ernstig ziek, is niet bejaard, heeft geen overgewicht. In plaats van het aan iedereen aan te bieden, zouden ze een genuanceerde beleid moeten maken.

Hij heeft niemand gezien, in zijn ziekenhuis, die aan Covid is gestorven zonder dat die persoon ernstige comorbiditeiten.

Als je antilichamen hebt, kun je die alleen maar ontwikkeld hebben, als je met het virus in aanraking bent geraakt.

Ontslag:

Op de vraag of hij bereid is zijn baan te verliezen, antwoordt dr. J. James bevestigend. Het gaat om een medische interventie.
Antwoordt hij vanuit een Mensenrechten standpunt, of is hij ook ongerust over het vaccin? Hij antwoord vanuit zijn burgerrechten.
De vrouwelijke interviewer begrijpt niet dat hij het ziekenhuis onder druk wil zetten voor een vaccin, waarvan niet blijkt dat het onveilig is.
Dan komt er een man in beeld, die vindt dat deze arts alleen over zijn eigen risico spreekt. Terwijl hij ook een ethische verantwoordelijkheid heeft naar zijn patiënten. Zonder vaccin kan hij het virus langer bij zich dragen en besmettelijker zijn. Het is daarom een plicht, vindt hij voor zorgpersoneel om zich te laten vaccineren.

Niet gevaccineerd personeel verantwoordelijk voor druk op de zorg?

En passant wordt gezegd dat niet gevaccineerd zorgpersoneel (10% van het totale zorgpersoneel) ervoor zorgt dat de druk in de zorg oploopt als zij straks niet meer mogen werken, zonder vaccin. Deze arts zou patiënten al in gevaar hebben gebracht.

Arts: 10% van al het NHS-personeel is in dezelfde situatie als ik. Ik ben een expressie van mijn stem, een stem die nog niet gehoord is. Ik heb duizenden en duizenden positieve reacties gehad van mensen . Honderden artsen en verpleegkundigen hebben contact met me opgenomen, die me bedanken en willen dat het debat hierover wordt geopend. Dat debat wordt nog niet gevoerd. Veel artsen en politici zeggen ook dat de wetenschap niet voldoende overtuigend is. Als er geen debat is, maar alleen en eenduidig naratief, dan is dat geen wetenschap.

Interview bij Unherd:

In dit interview hieronder vertelt dr. James dat circa 70% van de mensen in de ITU ongevaccineerd zijn. Hij vertelt ook dat er ongeveer 10% van de hoeveelheid mensen nu op de ITU ligt, in vergelijk met de piek van de pandemie.
Dr. James vertelt dat de vaccinaties ongetwijfeld een hoop goeds hebben bijgedragen in het verloop van de pandemie.
De verhouding tussen risico en voordeel verandert. Hij neemt zelf liever het risico om Covid te krijgen, omdat hij goed naar de situatie gekeken. Heeft gekeken naar vrienden die het hebben gehad en de inschatting gemaakt dat zijn risico’s voor hem laag zijn.

Wat is zijn visie op de risico’s van het vaccin? Hij zegt dat hij daar in zijn eigen situatie niet zoveel over heeft negedacht, omdat hij ook niet over andere middelen nadenkt, die hij niet wil nemen. De interviewer vraagt door of er toch niet een andere (negatieve) kant aan zit voor hem. Zelf heeft hij Covid gehad.Hij weet niet wanneer. Hij heeft zich frequent laten testen, steeds met negatieve uitslag. Tot hij een antilichamen test heeft gedaan, waaruit bleek dat hij al antistoffen had opgebouwd.

Ook toen hij nog geen antilichamen had opgebouwd heeft hij overwogen een vaccin te nemen en besloot dat neit te doen. Als je niet tot de risicogroep behoort, kun je het wat tijd geven, voordat je beslist of je het vaccin wilt hebben. Je kunt het even aankijken. Voor een jaa, of drie jaar of zelfs vijf jaar, totdat de daadwerkelijke bijwerkingen eventueel zichtbaar worden.

Complicaties uit zijn nabije omgeving:

Hij vertelt dat het risico op een ernstige complicatie klein lijkt, maar hij heeft een vriend waar iemand uit de familie myocarditis heeft gehad, een collega op het werk had een pericarditis. En we hebben drie realtief gezonde, jonge mensen op het Kings College Hospital gehad, die na vaccinatie zijn gekomen en gestorven zijn. Dus hoewel de kans klein is op een ernstige bijwerkingm, is die niet nul. En omdat we in het ziekenhuis werken, zien we een specifieke groep, maar die blijven wel in ons vizier staan.

Het is natuurlijk, legt hij uit, dat wanneer we gevaar zien, als mensen, we automatisch bij het gevaar uit de buurt willen blijven.