Een Coronapaspoort, komt dat er echt?
Al in de eerste maanden nadat het virus in Europa opdook verschenen er berichten dat de EU in het geheim zou werken aan een Coronapaspoort. Dat bericht werd al heel snel weggezet als een complottheorie. Waarom zou de EU zoiets doen?
‘Nee, hoor, er was geen sprake van een paspoort’. Was al die argwaan voor niets?
Deze post schrijf ik eind juni 2021. Intussen is een groot deel van Nederland gevaccineerd en is het gemakkelijker om een vaccinatie te krijgen, dan een Coronatest te laten doen. Bij niet-noodzakelijke reizen binnen Europa dient men een negatieve test te overleggen, die men zelf moet betalen.
Zie Tweet hieronder die verwijst naar de factcheck van Nu.nl in september 2020:
Digitale Corona Certificaat (DCC):
Vanaf 1 juli 2021 wordt in Europa het Digitale Corona Certificaat ingevoerd.
In de maanden juli en augustus kan men een gratis Coronatest aanvragen om te kunnen reizen. Voor die tijd zijn de kosten voor rekening van de reiziger.
De website Coronacheck.nl voor de digitale Corona App:
De Rijksoverheid heeft een website gelanceerd: www.coronacheck.nl
Deze website gaat over de CoronaApp en hoe je deze kunt (gaan) gebruiken.
Opvallend is dat deze domeinnaam al is gereserveerd op 25 februari 2020. Dit is te controleren via de website Sidn.nl. Bij Whois, kun je de domeinnaam intoetsen en dan geeft het programma informatie over de domeinnaam, waaronder wie het heeft geregistreerd en op welke datum dat is gebeurd.
Het eerste geval van Corona in Nederland werd vastgesteld op 27 februari 2021. De domeinnaam is dus al vastgelegd voorafgaand aan het eerste geval van Corona in Nederland.
Coronatest noodzakelijk zonder klachten?
Tegenwoordig (juni 2021) lijken de meeste mensen het al bijna normaal te vinden wanneer we ergens een negatieve test moeten overleggen. Maar is het normaal? En is het nuttig? In maart 2020 vond men het niet nodig en nuttig om mensen zonder klachten te testen. Er werd uitgegaan dat mensen zonder klachten het virus ook niet kunnen verspreiden, omdat verspreiding via (grotere) druppels zou gaan.
Intussen worden mensen zonder klachten wél getest. Men gaat er vanuit dat mensen zonder klachten (a-symptomatisch) het virus bij zich zouden kunnen dragen en het ook over kunnen dragen.