Event 201; de oefening over een fictieve Coronavirus pandemie

In oktober 2019 werd er in Johns Hopkins Center for Health Security een zeer uitgebreide oefening gehouden ter voorbereiding op een mogelijke pandemie, die in de toekomst zou plaatsvinden. Er werd een fictief novel Corona-infectie uitbraak gesimuleerd, maar het statement op de website zegt duidelijk dat het hier niet gaat om een voorspelling (of verwachting).
Dit bericht wordt vaak met ongeloof ontvangen. Toch is er meer dan genoeg informatie en beeldmateriaal over deze oefening. Voorgaande kon plaatsvinden in samenwerking met het World Economic Forum en de Bill & Melinda Gates Foundation. Deze oefening was bedoeld voor onderwijs- en trainingsdoeleinden.
Op de website van het World conomic Forum staateen link naar het prototype van een risico dashboard voor bij een uitbraak van een infectieziekte.

Logo’s van partners van dit Event 201

Punten uit de oefening:

Op de website over event 201 zijn verschillende documenten te downloaden.
Over vaccins staat onder andere het volgende (zie PDF):

Current Vaccines in Development
• There are no vaccines currently licensed and available for use against any
coronavirus. Coronavirus vaccines for SARS and MERS have been technically
challenging to develop and have not made it out of clinical trials.

While scientists are researching a vaccine against the FICTIONAL CAPS virus, there
is currently no product in development.
• Development of a vaccine against the CAPS virus will likely take years to achieve.
The vaccine development process can take more than a decade. In pandemic situations, the timeline for vaccine development could possibly be shortened, but
developing and manufacturing a vaccine against CAPS in time to control this
pandemic is unlikely.

Einde van de pandemie:

In de oefening eindigt de pandemie zo rond de 18e maand. Daarna is deze ziekte slechts een terugkerende kinderziekte:
The scenario ends at the 18-month point, with 65 million deaths. The pandemic is beginning to slow due to the decreasing number of susceptible people. The pandemic will continue at some rate until there is an effective vaccine or until 80-90 % of the global population has been exposed. From that point on, it is likely to be an endemic childhood disease.

Video-opnames van Event 201

Highlights Reel

Segment 1 – Intro and Medical Countermeasures (MCM) Discussion

Segment 2 – Trade & Travel Discussion

Segment 3 – Finance Discussion

Segment 4 – Communications Discussion and Epilogue Video

In de video hieronder gaat het over des- en misinformatie op social media en hoe hiermee om te gaan. Er zouden duidelijke maatregelen genomen moeten worden om misonformatie tegen te gaan. Er zou iedere dag valse informatie naar buiten komen, dat er zelfs voor zou kunnen zorgen dat regeringen kunnen omvallen.

Mediabedrijven zouden ervoor moeten zorgen dat de berichten van autoriteiten prioriteit moeten krijgen. Foute informatie zou tegengewerkt moeten worden met hulp van de tegenwoordige technologie. Deze aanbevelingen zijn terug te lezen in de ‘Recommendations’

Segment 5 – Hotwash and Conclusion

Global spelers

Voor China was George Gao vertegenwoordigd. Hij vertelt dat ze er klaar voor zijn om binnen een half jaar, mogelijk zelfs met twee maanden om een remedie uit Monoclonal antibodies te produceren. Zorg dat we ons verenigen, zegt Gao. Bijvoorbeeld in de WHO, zodat de farmacuetische bedrijven klaar kunnen zijn om voldoende monoclonal antibodies te produceren.