Kan iemand onbeperkt gevaccineerd worden?
Vroeger was er alleen het Pokkenvccin. Dit werkte zó goed, dat men besloot het aantal vaccins uit te breiden. Tegenwoordig omvat het Rijksvaccinatie Programma voor kinderen een zeer uiteenlopend aantal vaccinaties.
Kan imand onbeperkt gevaccineerd worden? Of is er een maximum aan vaccinaties dat een persoon, of wel een immuunsysteem aankan?Kinderen worden in de huidige tijd veel meer gevaccineerd dan vroeger.
Ook het aantal varianten van een ziekte waartegen wordt gevaccineerd neemt toe. Zie deze link. Kan het immuunsysteem daardoor overbelast raken?
Nee, zeggen de onderzoekers.
Hier vindt u een link naar een artikel op Nemo Kennislink over dit onderwerp.
Dit artikel legt uit dat het immuunsysteem op een oneindig aantal ziekteverwekkers kan reageren. Er zal iedere keer opnieuw een immuunrespons plaatsvinden.
Is dat ook het geval als het allemaal in één keer het lichaam binnenkomt?
Hieronder ziet u een bijsluiter voor het DKTP-Hib-HepB vaccin.
Bron: website RIVM
Dit vaccin wordt binnen het Rijksvaccinatie Programma samen met het Pneumokokkenvaccin toegediend bij de leeftijd van 3, 5 en 11 maanden.
Zie hier welke prikken een kind krijgt in Nederland.
Wat direct opvalt in het artikel van Nemo Kennislink is dat er alleen wordt gesproken over immuuncellen en immuunreactie.
Hoe zit het met de toevoegingen?
Hoe gaat het lichaam daarmee om?
Veel mensen zijn geneigd te denken dat een vaccin alleen bestaat uit de (al dan niet geïnactiveerde ziekteverwekkers). Maar is dat ook zo?
Nee, er zijn bij het opkweken en de productie van vaccins andere stoffen nodig. Van de stoffen die nodig zijn om de ziektekiemen op te kweken, blijft vaak een deel achter in het vaccin. Ook worden middeln gebruikt om het levende virus waarvoor het vaccinbedoeld is te inactiveren. Van deze stoffen blijft vaak ook een residu over. Een voorbeeld hiervan is Formaldehyde. Formaldehyde komt ook voor in bijvoorbeeld spaanplaat en isolatieschuim. Zie hier.
Formaldehyde wordt ook in vaccins gebruikt om te voorkomen dat er ongewenste bacteriën gaan groeien.
Verder zijn er stoffen nodig die ervoor zorgen dat het vaccin goed houdbaar is, het conserveermiddel.
Ook worden stoffen toegevoegd om het vaccin een betere en/of langere werkzaamheid te geven.
Deze residu’s van deze stoffen worden als verwaarloosbaar beschouwd.
Volgens de bijsluiter mag een vaccin niet toegediend worden wanneer een persoon allergisch is tegen één van de stoffen in het vaccin.
Kinderen die ooit een anafylactische shock hebben gekregen na een vaccinaties zouden een allergische reactie gehad hebben kunnen hebben op één van de werkzame – of hulpstoffen.
Een item over vaccinaties is gemaakt door Arjen Lubach. Zie de website van Pfizer. Geen onafhankelijke bron overigens.