Het verborgen netwerk van complotdenkers?

28 december 2020 0 Door Franka

Hieronder een link naar een aflevering van Pointer, NPO 2 zaterdag 20 december 2020, over complotdenkers en de theoriën die op dit moment rond Corona leven.
Wat opvalt in deze aflevering is dat de programmamakers op eenzelfde wijze te werk gaan als complotdenkers en verbanden zien die er mogelijk helemaal niet zijn. Anders gezegd, zien zij zelf een complot, waar dat niet is?
De toon van deze aflevering is tendentieus, denigrerend en suggestief.


Het is begrijpelijk dat mensen met overeenkomende ideeën elkaar opzoeken en zich bij elkaar aansluiten. Dat is ‘mens eigen’; we voelen ons prettig waar we begrepen worden, we voelen ons veilig daar waar we anderen verstaan en zij ons. Betekent dat dat alle mensen die op dit moment een andere kijk op het virus en de maatregelen hebben, elkaar opzoeken vanuit een vooropgezet plan? Dat denk ik niet.
Het is jammer dat er in deze aflevering niet wordt ingegaan op de visie van de, ik noem ze even, ‘andersdenkenden dan hedendaags doorsnee’.
Een aflevering die ik interessant zou vinden, is waarin een onderzoek wordt gedaan dat vragen beantwoordt als:
1. Wat maakt dat mensen anders denken?
2. Hoe komt het dat we kinderen en jongeren opvoeden om zelfstandig te leren denken, maar dat als volwassenen een zelfstandige mening hebben, deze mensen worden weggezet als ‘wappies’.
3. Eén van de leerdoelen in het onderwijs is leerlingen te ‘leren leren’. Anders gezegd, we willen dat ze zelf informatie opzoeken en deze beoordelen op inhoud en waarheid. Waarom worden afwijkende meningen en ideeën dan door BigTech-bedrijven bij voorbaat weggezet als fakenews? Waarom wordt de mogelijkheid tot een inhoudelijke uitwisseling afgeschermd?
4. De afwijkende ideeën komen vaak voort uit vragen die (veelal wetenschappelijk opgeleide) mensen hebben en onbeantwoord blijven. Hoe komt het dat deze inhoudelijke vragen niet serieus genomen worden? Zou het kunnen dat juist het doelbewust niet beantwoorden van vragen leidt tot wantrouwen?
5. Waar komt het wantrouwen tegen de overheid of tegen de elite vandaan? Zijn daar onafhankelijke bronnen voor te vinden?
6. Heeft de overheid zelf een rol in het ontstaan van wantrouwen? Hoe kan dat wanttrouwen worden weggenomen?

Bekijk de aflevering via de link hieronder:

https://www.npostart.nl/pointer/20-12-2020/KN_1717787